Ökade relationsproblem på sommaren?

Stämmer det att sommaren orsakar ökade relationsproblem? Rubrikerna brukar rullas ut i massmedia på sensommaren om att relationer slås sönder under sommaren. Det stämmer till viss del. Att det är sommaren som gör det är nog att skapa en lätt förklaring. Sommar med sol, bad och värme för tankarna till positiva banor och något många mår bra av. Vintern däremot med mörker och kyla kan ofta påverkas oss negativt så vi blir orkeslösa och ibland nedstämda av årstiden.

Sommaren i sig skapar nog inte ökade relationsproblem. Använder vi iställer rubriken "Ökade relationsproblem på semestern" närmar vi oss en mer rättvisande bild. Då har vi börjat ringa in problematiken. Under året kan små problem och slitningar hållas borta från att bli allt för stora eftersom många helt enkelt inte får tid att utveckla dem. De ligger där och gnagar utan att bearbetas. Så kommer semestern med lång ledighet. Ibland visatas vi i en sommarstuga, husvagn eller annat begränsat utrymme. Små irritationer kan plötsligt komma allt oftare när den där vardagliga distansen plötsligt är borta. Det gör att vi kan irritera oss allt mer och oftare än övriga tiden på året. Vi sliter helt enkelt mer på varandra.

Många ökar också intaget av alkohol på semestern. Det behöver man inte lägga någon värdering i alls. Men ibland kan irritationen bli mer tydlig och responsen från ens partner likaså. Saker som annars kanske skulle passera blir lätt ett utdraget samtal och kan medföra att andra situationer som inträffat under året dras upp. Det kan leda till stora konflikter som blir ihållande under längre perioder. Man får helt enkelt inte andrum mellan dessa negativa samtal. Beskyllningarna kan formligen hagla i relationen som driver den fram till en återvändsgränd. Man känner sig inständ i ett hörn och ser relationen som hopplös. Framtidslös och slut helt enkelt.

Det här är en mycket förenklad bild, speglad med ett mindre antal meningar. Men frågan var om sommaren leder till ökade relationsproblem? Svaret blir nog att semestern med ledighet kan göra det. Man ska dock komma ihåg att semester och ledighet inte alls behöver innebära problem. För de flesta är det en avslappnad och fin period av året om man inte har allt för mycket obehandlade småkonflikter man samlat på sig under året.

7 Jul 2017

Parterapiforum.com

På parterapiforum.com hittar du information inom parterapi för relationer som av någon anledning är lite på glid. Hoppas du hittar något som kan hjälpa dig och din partner att komma vidare eller få en bättre relation.

Ställ en fråga


 


KBT Stockholm
KBT Västerås

Akut hjälp vid otrohet?

En avslöjand otrohet skapar ofta ett akut behov av hjälp i relationen. Om du bor långt från en mottagning eller svårt att få tid på en lokal mottagning kan du få akut hjälp genom videosamtal. Här kan du klicka dig vidare för hjälp online med parterapi.

 

För dig i Stockholm

Här har vi listat resurser för dig som finns i Stockholm med närområde. Inom relationsarbete kan det vara behjälpligt med ordinär parterapi eller hjälp av sexologi i enskilda samtal eller som par.

Sexolog Stockholm